Uređenje prostorija

 

projekat_uredjenja

 

Uređenje i namena unutrašnjeg prostora

 

Hodnici i stepenista

Uređenje hodnika i stepenica je prilično složen zadatak.

Ulazeći u kuću gosti najpre ugledaju hodnik. Učinite ga zato što prijatnijim. Prvi utisci su često i najsnažniji, a budući da se gosti u njemu zadržavaju kratko vreme, dekoracije mogu biti živopisne i raznolike. Vi ćete se kao domaćin koji se češće kreće hodnikom, i onako brzo priviknuti na takvo uređenje, a kad vam ono postane nezanimljivo ili zamorno, razmislite o promenama.

Ni u kojem slučaju ne zanemarujte osnovnu namenu hodnika. To, ne isključuje i ostale mogućnosti koje pruža takav prostor, prilikom preuređenja prometnih površina morali biste tačno znati šta želite, kako biste došli do najpraktičnijeg rešenja.

Zato razmislite jeste li s postojećim rasporedom nameštaja zaista iscrpeli sve mogućnosti. Započnite s radovima tek kad ste se u to uverili.

 • Di li bi vam odgovaralo da rasteretite jednu od preopterećenih prostorija?
 • Da li biste hteli povremeno upotrebljavati hodnik kao pomoćnu prostoriju?
 • Da li se hodnik može iskoristiti kao ostava?
 • Da  li se može bolje iskoristiti zidna površina na stepeništu?
 • Da li se može poboljšati kretanje hodnikom?

 

Dnevni boravak

Dnevni boravak je najopterećenija prostorija u kući ili stanu. To je prostorija u kojoj ukućani vole da uživaju  u miru i intimi porodičnog doma, s druge strane, u njoj se primaju gosti, a domaćin se otvara prema spoljnom svetu. Dnevni boravak je mesto u kojem se ukućani odmaraju, skupljaju nove snage, to je prostorija koja najbolje odražava domaćinov ukus i njegovu ličnost ili onaj deo ličnosti koji želi pokazati drugima.

Dnevni boravak mora delovati udobno i nenametljivo u svakoj prilici. Potrebe i zahtevi ukućana mogu se s vremenom promeniti, ipak dnevni boravak mora i tada odgovarati svrsi.

Raspored nameštaja u svakom slučaju mora biti prilagodljiv tako da se u prostoriji za dnevni boravak može udobno smestiti više osoba. Pri tom se manje grupe ne smeju osećati izgubljeno, a velike skučeno u prostoru.  Dobro je ako uspete rasporediti nameštaj tako da se u sobi može nesmetano odvijati nekoliko razgovora u isti mah.

Tokom upotrebe sobe za dnevni boravak neminovno ćete kupiti i neke nove predmete, kao što su slike, prostirači, knjige i nameštaj, a sve to treba vešto rasporediti u prostoru.

 

Radni prostor

Mnogo je uobičajenih poslova, kao što su , pranje i peglanje veša i  neke sitne popravke koje se obavljaju kod kuće. Još je mnogo više toga čime biste se mogli baviti radi zarade.

Takvi se poslovi lakše obavljaju u prijatnijoj okolini: što je posao dosadniji, to bi stimulativnije trebalo biti radno mesto. Često je nemoguće žrtvovati čitavu sobu nekom hobiju ili poslu određene struke. Ipak, ma kako da je mali prostor, a posebno ako treba da posluži dvostrukoj svrsi (kao što je trpezarija i soba za dnevni boravak ili soba za univerzalne namene) morate detaljno  razmišljati o rasporedu pokućstva.

Najčešći radni prostor su tzv. radne sobe, u kući ima i takvih prostorija koje se koriste neredovno, kao što su ostave za stare stvari. Njih ne treba zanemarivati. S malo planske smišljenosti mogu se iskoristiti i najmanji prostori u kući. Ako počinjete ni od čega, pre izrade projekata sastavite spisak. Gledajte unapred, ne mislite samo o neposrednim potrebama, nego i na one koje bi mogle iskrsnuti kasnije:

 • Da li ce Vam trebati potpuna tišina i mir?
 • Udobnost drugih, hoće li biti bučno?
 • Da li ce vam trebati voda, plin ili električna energija?
 • Sigurnost, Vaša i drugih?

 

Spavaće sobe

Svi mi negde u podsvesti, imamo neku ideju o spavaćoj sobi u kojoj bismo želeli živeti. U kući nema intimnije prostorije, pa čak i onda kad se deli. Apsurdan je pokušaj zbijanja porodičnih aktivnosti, gledanja televizije, pisanja domaćih zadataka, slušanja muzike, dečije igre, a da ne spominjemo primanje gostiju u granice prostora dnevne sobe, dok je spavaća soba, polovina kuće, nedovoljno iskorišćena. Uvođenjem centralnog grejanja sve je opravdanije korišćenje spavaćih soba tokom celog dana, a to je čini i mnogo zanimljivijom. Pre planiranja ambicioznih, višenamenskih rešenja, morate najpre razmotriti osnovnu namenu spavaćih soba, uzimajući u obzir ne samo neophodne elemente, kao što je krevet, ormar i opšti raspored nameštaja, već i druge potrebe kao što su povezivanja spavaćih soba sa kupatilom.

Kada planirate spavaće sobe, pokušajte odgovoriti na ova pitanja:

 • Da  li je spavaća soba namenjena jednoj ili više osoba?
 • Da li ste se posavetovali sa njima ?
 • Gde se nalazi kupatilo?
 • Da li odgovaraju prozori?
 • Ima li prostora za kozmetički stočić?
 • Koliko je prostora potrebno za ormar?
 • Kakva će biti podna obloga, hoće li buka prodirati i ometati ljude u prostoriji na donjem spratu?
 • Da li  postoji utičnica u blizini kreveta i prekidač pored vrata?

 

Dečije sobe

Već i samo prisustvo dece znači da Vaš dom i nije više samo vaš, već postaje i njihov. Ne dopustite li im da se nesputano igraju i bave s onim što ih zanima, nemojte se začuditi ako napuste porodični dom čim im se za to pruži prva prilika.

Treba svakako imati na umu da će se dečija soba u  kratkom vremenu morati prilagoditi različitim promenama. Jedna od takvih promena je i povećanje članova porodice u  malom vremenskom razdoblju. Pokućstvo bi, ako je moguće, trebalo biti prilagođeno uzrastu deteta, ali imajte na umu da će igračke ubrzo ustupiti mesto školskim knjigama, a manji odevni predmeti većima, pa se u tom smislu moraju menjati prostor i nameštaj. Kako, dakle započeti? Najpre ozbiljno razmislite o svojim planovima što se tiče porodice i njenog brojnog stanja. To je dobar početak usprkos činjenici da se neki planovi katkad nakon određenog vremena moraju drastično promeniti. Prema tome, razmislite o sledećem:

 • Kad novorođenče malo poraste i više ne spava po ceo dan, hoće li se igrati u istoj sobi u kojoj boravi i noću?
 • Ukoliko raspolažete s prilagodljivim stambenim prostorom ili gradite novu kuću, jeste li razmislili o položaju dečije sobe?
 • Želite li da ona bude, blizu vaše spavaće sobe ili  blizu prostorije za dnevni boravak?
 • Ukoliko gradite ili preuređujete celu kuću vodite li računa o deci i njihovim potrebama. Mislimo pri tome prvenstveno na stepeniste (sigurnost), zidove (čišćenje), pokućstvo za odlaganje stvari (visina), dvorište (prostor za igru), hodnik (unošenje nečistoće)?
 • Deca se  do četvrte godine drže  uglavnom roditelja. Jeste li se pobrinuli za prostor gde se deca mogu igrati pod vašim nadzorom, a da Vam ne smetaju?

 

Trpezarije

Prostor za ručavanje morao bi biti tako smešten i organizovan da donošenje jela ne predstavlja nikakve poteškoće, drugim rečima, da se hrana donosi tiho i ne nametljivo. Vrata bi se trebala jednostavno i lako otvarati i zatvarati.

U manjim stanovima u kojima je dragocen svaki  metar stambenog prostora, obično se trpezarija kao posebna prostorija prva „ukida“, tj. priključuje se drugoj prostoriji. Hoće li ta zajednička soba biti kuhinja/trpezarija (verovatno najbolje rešenje za porodicu s malom decom, jer se mrlje na keramičkom podu lakše čiste, nego na tepihu) ili dnevna soba/trpezarija, zavisi o njenoj veličini i izgledu do kojeg vam je stalo.

 • Smeta li vam da jedete u trpezariji?
 • Volite li da pozivati goste na ručak i večeru?
 • Smeta li vam njihovo prisustvo dok kuvate i perete posuđe?
 • Da li želite da kuhinjske potrepštine budu skrivene od pogleda?
 • Volite li (mislimo i na druge članove porodice ) ručkove u opuštenom i neobaveznom raspoloženju?
 • Kako provodite vreme s poslovnim poznanicima i pretpostavljenim kolegama?
 • Da li s njima izlazite u restoran ili ih ugošćujete kod kuće?
 • Okuplja li se Vaša porodica  na ručku ili svaki član ruča sam?

 

Kuhinje

Planiranje nove kuhinje je slično kuvanju dobrog jela. U oba slučaja treba odgovoriti na nekoliko sličnih pitanja:

 • Kome je namenjeno?
 • Za koliko osoba? Koji su osnovni sastojci?
 • Kako se uklapaju u celinu?

 

Za početak, sastavite spisak opreme koju biste hteli imati.

Mikseri i seckalice olakšavaju i ubrzavaju pripremanje hrane, zahvaljujući kombinovanim plinskim i električnim šporetima domaćici neće nauditi nestanak električne energije ili plina. Dvostruke rerne omogućavaju istovremeno pripremanje vise  različitih jela.

Moderne  masine za pranje posuđa ne samo što peru zagorele šerpe i lonce, već obavljaju  taj posao bolje od ljudskih ruku. Ventilatori izvlače paru i neugodne mirise iz kuhinje.

Ako ne možete odjednom kupiti svu željenu opremu, ostavite u kuhinji mesta za naknadno kupljene uređaje. Osnovna je greška u planiranju kuhinje, ako se oprema i pokućstvo tako rasporede da svaka promena zahteva veće i kasnije skupe građevinske zahteve.

Kad odlučite šta ćete kupiti, proverite je li kuhinja dovoljno prostrana za sve te predmete i opremu. U savremenim stambenim prostorima kuhinje su uglavnom skučene.

Evo nekoliko pitanja na koja biste morali naći odgovor pre nego započnete planirati kuhinju:

 • Gde bi se trebala nalaziti kuhinja u odnosu na prostor za ručavanje?
 • Želite li da se u kuhinji samo kuva ili bi vam odgovarala prostorija u kojoj uz kuvanje ima mesta i za druge delatnosti, na primer, za dečiji boravak?
 • O kakvoj se kuhinji radi? O porodičnoj, momačkoj..? Kuva li se u njoj svakodnevno Ili povremeno?
 • Koliko često idete u trgovinu? Drugim rečima, koliko Vam je prostora potrebno za ostavu?
 • Jesu li postojeći izvori vode, električne energije i plina dovoljni?
 • Je li ventilacija ispravna?
 • Kakvo je osvetljenje u kuhinji? Možete li držati namirnice na otvorenim policama ili ih morate zatvarati u ormare?

 

Kupatila

Istina je da su postojeća kupatila  mala (u proseku ispod četiri m2). Nega tela razvila se u intenzivnu dnevnu obavezu savremenog čoveka kojoj posvećuje prilično vremena i pažnje. Nezi tela pridružuje se i potreba da kupatilo na neki način bude mesto za održavanje zdravog psiho-fizičkog stanja. Uveče se u kupatilu oslobađamo i telesne nečistoće i psihičke napetosti koje su se nakupile tokom dana, a ujutru u kupatilu tražimo osveženje i mogućnost da dan započnemo s osećajem lagodnosti.

Kad čovek današnjice spominje kućno kupatilo, misli  da mu taj prostor treba pružati upravo spomenute udobnosti, a ne da je to neka „mokra komora“ u kojoj će se moći samo na brzinu oprati. Ovakva promena stava prema kupatilu ukazuje na potrebu da se ubuduće grade veća i komfornija kupatila  i da mogu danas i da se opreme i urede tako da  pružaju udoban stambeni prostor.

Savremene pločice koje zrače svežim bojama postepeno potiskuju iz kupatila porculan i kamen. Golim nogama više se ne staje na klizave i hladne keramičke pločice, već na debelu i udobnu prostirku. Zidovi raznih boja zamenili su one jednolične obložene belim keramičkim pločicama, a za oblaganje zidova upotrebljavaju se i velike ploče, drvene obloge pa i tkanine. U kupatilima se više pažnje posvećuje izdašnoj i svrsishodnoj rasveti, ugrađuju se dodatni elementi nameštaja, sve se podrazumeva da se udobnost na koju smo navikli u stanu unese u punoj meri i u ovu prostoriju i da se dočara umirujuća udobnost sklada i opuštenosti.

 

Stanovanje u jednoj sobi

Život u jednoj prostoriji nije predodređen samo za ljude određene dobi, prihoda ili karaktera. Takav način stanovanja može rešiti trenutne i trajne stambene teškoće mnogih pojedinaca pa čak i manjih porodica. Pri tome, prvenstvo treba misliti na stotine  studenata i drugih mladih ljudi koji nisu u mogućnosti da kupe ili dobiju veći stan, ali jednosobni smeštaj nije loše rešenje ni za ostale.

Pobornici stanovanja u jednoj prostoriji uglavnom su ljudi zasićeni uskim hodnicima i neprestanim zatvaranjem i otvaranjem vrata tesnih spavaćih soba. Stambeni prostor bez pregradnih zidova može se preurediti u začuđujuće prilagodljivu sobu u kojoj se istovremeno i nesmetano odvijaju raznovrsne delatnosti.

Danonoćni boravak u jednoj prostoriji može, međutim, postati vrlo zamoran. Zato je u takvom stambenom prostoru neophodna maksimalna prilagodljivost nameštaja i njegov raspored. Trebalo bi da se sve stvari jednostavnim i brzim promenama prilagode trenutnoj aktivnosti. Kombinovan  nameštaj s dvostrukom namenom izgleda vrlo privlačno na stranicama magazina i časopisa, ali je u praksi uglavnom nespretno i teško. Treba se čuvati svega što je složenije i pretencioznije od kreveta i stolova  na rasklapanje, od kliznih vrata, sklopivih paravana. Izbegavajte prilagodljiva rešenja kod kojih se uvijek nešto mora pomerati ili prenositi s jednog mesta na drugo. U svakom slučaju, odlučite  li da živite u jednoj jedinoj prostoriji, preispitajte prethodno svoje navike i potrebe i odgovorite na neka pitanja:

 • Da li želite da  spavate u dnevnoj sobi ili živeti u spavaćoj sobi?
 • Morate li redovno kuvati i prati veš?
 • Želite li u istoj prostoriji jesti (učiti/raditi) i primati goste?
 • Možete li sve što posedujete staviti u jedan plakar?

 

Suterenski stanovi

Mnoge kuće imaju prostorije u visini zemlje, poznato kao suterene i podrume pod zemljom. Sutereni i podrumi su uglavnom mračni i vlažni pa je  mišljenje da mogu korisno poslužiti jedino kao ostave,  posebno za hranu i vino,  jer je u njima cele godine temperatura ujednačena.

Podrum je najprikladnije mesto za sve što je veliko i nezgrapno, kao što su npr. mašine, i to zbog toga što se zidovi i podovi u njemu ne moraju pojačavati . Rezervoari i pumpe za vodu takođe se mogu smestiti u podrum,  predlažemo Vam da razmislite kako bi se taj dragocen prostor mogao još bolje iskoristiti.

 

Porodične kuce

Spoljašnji izgled često vara. Bitno je ono što se nalazi iza lepe fasade. Onaj ko kupuje kuću mora posvetiti  jednaku pažnju mnogim važnim pojedinostima i ne sme dopustiti da spoljašnji izgled odigra presudnu ulogu prilikom konačnog izbora. Uostalom, upravo kao što se obično lice može ulepšati dobrom šminkom, i kuća se može poboljšati „kozmetičkim“ sredstvima, dogradnjom i obradom fasade.

Često se uznemiravamo nad samovoljnim rušenjem lepih, starih građevina, zaboravljajući da i sami pridonosimo uništavanju okoline nepromišljenim rušenjem stare,  drvene građe ili zamenom drvenih ukrasa nekim, nedoličnim savremenim oblikom. Originalni izgled stare kuće nije teško sačuvati,  potrebno je samo malo truda.

Najpre, vodite računa o položaju kuće.  Ako ne živite u kući zaklonjenoj drvećem ili visokom ogradom, pomno razgledajte komšiluk. Stanujete li u „hibridnoj“ okolini u kojoj su zastupljeni različiti stilovi, možete svoju kuću urediti kako želite, bolje je i za Vas i za vaše komšije da poštujete takav pristup spoljašnjem uređenju.

Ako spoljašnji izgled ne zavisi od  okoline, obiđite najpre kuću, pomno je razgledajte i pokušajte utvrditi  sve njene dobre i loše strane. Svrha takvog posmatranja  je da se stvari dovedu u red, pojednostave, poprave i ulepšaju. To ujedno znači da treba ostati veran originalnom arhitektonskom izgledu cele kuće.