Stilovi opremanja

 

stilovi_opremanja_2

 

Stilovi opremanja

 

Različite prostorije u jednom domu mogu, itekako biti opremljene u različitim stilovima, vrlo je verovatno da ugođaj koji želite postići u kuhinji nije ono što biste hteli u dnevnoj sobi. Dakle, ne bojte se raznolikosti. Osnovno je i najvažnije da vaš dom bude zaista Vaš, a ne dekoraterov ili skup polovičnih rešenja iz knjiga i časopisa.

Vaš jedinstveni ukus odredi će opšti stil. Sledeći korak je izbor određenih predmeta koji stvaraju taj stil. Ubrzo ćete,  međutim, ustanoviti da stil ne stvaraju pojedini komadi nameštaja, nego način na koji se predmeti uklapaju u celinu, pozadina (s obzirom na boje i s obzirom na materijal) i različite druge pojedinosti. Čini se da savremeno uređenje unutrašnjosti treba podeliti na nekoliko osnovnih stilova kao na primjer: seoski stil, gradski stil, mediteranski stil, internacionalni stil ... Svaki je od njih moguće shvatiti doslovce, ali nikako predlagati uniformisanost iz koje nema izlaza. Različiti stilovi iz različitih vremenskih razdoblja takođe se mogu skladno dopunjavati.

 

Uređenje zidova

Lepljenje novih tapeta i krečenje  zidova najbrži je način za unošenje promene u neuglednu  unutrašnjost stana ili kuće.

Zidovi su u neku ruku odraz ljudske naravi. Mogu biti zanimljivi, neuredni, sumorni, uzbudljivi ili  umirujući. Naravno, sve se to postiže bojom i uzorkom.

Najpre treba biti praktičan. Proverite kakvih materijala ima na tržištu, koji su najprikladniji za vaše zidove.

Razmislite zatim o izgledu i proporcijama zidova. Ako se useljavate u novi stan, kuću ili poslovni prostor i još niste stekli osećaj za prostor ili ako već dugo boravite u istom, pa ste izgubili odnos prema njemu, obojite sve zidove belom bojom. To poništava sva prethodna obeležja prostora. Ubrzo ćete, na primer, osetiti, da zidove treba obojiti toplijom bojom, da su plafoni previsoki ili da pojedine elemente treba istaći, a druge ukloniti.

 

Bojenje prostorija

Šta je boja? Poznavaocima je boja odraz svetlosti koji se, posmatran kroz prizmu, lomi u vidljivi spektar.

Međutim, boja je vrlo sugestivna i individualna stvar. Mi često uspostavljamo odnos prema nekoj boji tek povodom asocijacija koje ona u nama budi. Pojedincima se na primer, čini da ne vole svetlozelenu boju, ali im je ona sasvim podnošljiva kad se zove „avokado“ ,svetlosmeđu „krem“ boju neko su vreme smatrali vrlo dosadnom, ali je ponovno postala trend onog trena kad se neko setio da je nazove bojom bambusa. Još je ilustrativniji slučaj ružičaste „roza“ boje od koje svi zaziru, ali niko nema ništa protiv boje malina, što se zapravo svodi na isto.

Boja je najuzbudljiviji, najzahvalniji, a istovremeno najjeftiniji element u unutrašnjoj dekoraciji. Promišljenom primenom boje može se ulepšati svaki dom. Zloupotreba će, ipak, upropastiti i najlepšu unutrašnjost.

Kod izbora boja nisu dovoljni samo oduševljenje ili osećaj odbojnosti prema pojedinim delovima spektra, svakako treba voditi računa i o materijalima. Ista plava boja ne izgleda, niti  deluje jednako na tkanini, drvetu, sirovoj koži, metalu ...

Ako lično planirate raspored boja i predmeta u svom stanu ili poslovnim prostoru, najpre se pokušajte osloboditi predrasuda. Osećate li odbojnost prema žutoj boji, na primjer, prisetite se suncokreta, mimoza, maslačka, banana.

Ne opterećujte se nazivima, svetlosmeđa - krem,  bež - bela i sl. Doživljavajte te boje preko stvari poput bele kafe, mladih kestenova i sl.

To vredi za sve boje. Prepustite se sopstvenim asocijacijama i slobodnom maštanju.

 

Planiranje rasvete

O svetlosti, prirodnoj ili veštačkoj, zavisi kako će boje,  oblici u stambenom prostoru delovati na ljudsko oko, drugim rečima, kako će izgledati. Maštovita i kvalitetna rasveta doprinosi izgledu celog domaćinstva. Loša rasveta  može upropastiti i najskuplja rešenja, dobra će oplemeniti i sasvim skromno uređen stan.

Svetlost istovremeno osvetljava predmete i uzrokuje senke; što je uži i umereniji svetlosni izvor, to je više senki. Obasjano jarkom sunčevom svetlošću, drvo će, na primer, bacati tamnu senku, a za oblačno vreme, kada nema usmerenog izvora svetlosti (sunca), neće ni biti senke. Na isti način, usmereno svetlo ističe reljef  zida  ili neravne ploče, difuzno (npr. fluorescentno) ima suprotan efekat.

U planiranju rasvete treba voditi računa o električnoj rasveti, mada je i dnevna svetlost vrlo značajna.

Način osvetljavanja

Oblici, veličina i udobnost određenog prostora naravno zavise od vrste svetlosti kojom je osvetljen. Prostor se osvetljuje na različite načine, počevši od jedne obične sijalice što svetli na sredini plafona do složene kombinacije raznovrsnih svetlosnih izvora. S rasvetom se mogu ukloniti neki nedostaci stambenog prostora, kao što je utisak skučenosti, visina plafona itd. Svetlosni izvori koji na primer, osvetljavaju samo zidove, na izgled povećavaju sobu, a niska rasveta koja ne osvetljuje plafon, na izgled je snižava. Poteškoća je jedino u izboru najprikladnijeg rešenja.

Detaljno planiranje rasvete

Zvuči paradoksalno, ali neophodno je razmestiti nameštaj u stanu pre izbora rasvete i postavljanja rasvetnih tela. U dnevnoj sobi se toga ne treba čvrsto pridržavati, ali u kuhinji, gde je rasveta povezana s određenim aktivnostima, budite precizni.

Pobrinite se da prekidači budu tamo gde su najpotrebniji; to znači, u blizini ulaznih vrata; u blizini noćne sijalice, na dnu i vrhu stepeništa.  U hodnicima i stepenicama treba provesti dvostruke prekidače koji se mogu uključiti i isključiti na oba kraja.

Vodite takođe računa o rasveti izvan kuće- ispred ulaznih vrata, u garaži, ispred pomoćnog ulaza itd.

Sve električne radove morao bi obaviti kvalifikovan električar. Ne očajavajte ako se u vašem stanu zbog  pravnih ili tehničkih poteškoća ne može provesti potpuno nova električna instalacija i rasveta. Danas na tržištu ima dosta rasvetnih uređaja koji omogućavaju dobra privremena rešenja. Uglavnom su to vrlo fleksibilne, produžne, zglobne i slične svetiljke, s raznovrsnim tipovima sijalica.

Kako odabrati najbolju rasvetu

Trebalo bi, dakle, unapred utvrditi  kako se koristi svaka prostorija, pa tek tada planirati rasvetu. Ako je reč o dnevnoj sobi u kojoj se još radi i jede, rasveta mora biti raznovrsna. Neophodni su odvojeni izvori svetlosti za veliki sto, pisaći sto (radni sto), za čitanje kao i opšte svetlo za celu sobu.

Odnos svetla i senke takođe igra važnu ulogu u osvjetljavanju prostorija. Struktura i boja osvetljene površine menjaju se zavisno od vrste svetlosnog  izvora i ugla pod kojom svetlost „pada“ na nju. Neravan zid ili zidni venac obasjan ravnom, punom rasvetom postaje ravan, gubi se treća dimenzija. Zid osvetljen iskosa, pomoću usmerenog svetlosnog izvora sa plafona, izgleda sasvim drugačije. Na sličan način menja se i boja osvetljene površine, ali u tome dodatnu ulogu imaju jačina svetlosti i vrsta sijalice.

Kupujete sijalice čija je rasveta najprikladnija za pojedine delove stana ili prostorije? Pod pretpostavkom da ste već isplanirali i odredili kućni raspored (namena prostorija, razmeštaj pokućstva itd.), preispitajte još jednom sve pojedinosti, imajući na umu da rešavate bitno pitanje-rasvetu.

 

 • Koja je namena pojedinih područja u stanu?
 • Kakva vam je rasveta potrebna: direktna, indirektna, nepomična, pomična, snažna, blaga ili pozadinska?
 • Ima li u prostoru dovoljno utičnica i prekidača? Jesu li na odgovarajućim mestima?
 • Hoće li zamišljena rasveta zadovoljiti sve potrebe?
 • Hoće li biti postignut zadovoljavajući odnos svetlosti i senki?
 • Ako uvodite novu električnu instalaciju, jeste li predvideli najbolje položaje za utičnice, prekidače i priključke rasvetnih tela?
 • Kakva rasveta (lampa)  odgovara nameštaju u sobi, odnosno stilu unutrašnje dekoracije?

 

Stolarija (prozori i vrata)

S prozorima i vratima  je kao i s mnogim drugim stvarima, najjednostavnija rešenja su obično i najbolja. Budući da su prozori i vrata jednako značajni za unutrašnjost, a prozori i za spoljašnji izgled, razgledajte ih u  svojoj kući i s ulice, i to ne samo danju nego i noću. Prozori danju, ne bi smeli biti nepotrebno prekriveni i zamračeni gustim i neprozirnim zavesama. Toplotna izolacija je značajan činilac. Jedino potpuno rešenje su novi, moderni prozori napravljeni od savremenih materijala (PVC, aluminijum).

Proverite sledeće:

 • Jesu li neophodne zavese na svim prozorima, šta je sa roletnama? Možda se pojedini prozori uopšte ne moraju pokrivati.
 • Smeta li Vam dnevna svetlost u spavaćoj sobi, odnosno morate li zamračivati prozore?
 • Da li Vam više stalo do mira i intimnog ugođaja ili do lepog pogleda kroz prozor?
 • Jeste li odlučili na koji čete način postaviti zavese? Postoji mnogo vrsta nosača od kojih su samo neki kvalitetni i praktični.
 • Kako će spolja izgledati prozori ako ih prekrijete različitim materijalima  i na različite načine?

 

Izbor podova

Pre nego odaberete vrstu i boju poda, razmotrite neke praktične probleme. Postavljanje poda je jedan od najvećih izdataka i zato je svaka greška skupa. Neke vrste podova možda nisu prikladne za konstrukciju kuće. Na betonski pod (podlogu) mogu se gotovo postaviti sve vrste podova, pod uslovom da je u to uključena i izolacija protiv vlage. Na drvenu konstrukciju, ne sme se polagati pod od keramičkih pločica, bez prethodne provere njene nosivosti.

Izbor poda zavisi od prometa i aktivnosti koja se na njemu odvija. Tamo gde očekujete veće količine nečistoće, nećete staviti etison ili tepih već pod koji se lako čisti i pere. Kuhinjski podovi bi se morali uvek lako čistiti i biti otporni na vodu i masnoću. Po dnevnim sobama, hodnicima i stepenicama mnogo se hoda, za razliku od spavaćih soba. U dečije sobe i prostorije u kojima boravi omladina treba postaviti  naročito čvrste i izdržljive podove.

Udobnost, toplotna izolacija i izgled takođe su bitni elementi koje treba razmotriti pre postavljenja poda. Troškovi polaganja poda su različiti, ali kvalitetna postavka garantuje duži vek trajanja.

Manje kuće i stanovi izgledaju prostranije ako se celokupna površina poda prekrije istim materijalom.

U većim kućama i stanovima problemi su drugačiji, a rešenja dvojaka, ili će se iza svakih vrata nalaziti sasvim drugačiji dekor, drugačiji nameštaj, drugačiji zidovi, pa tako i drugačija vrsta poda, ili će celi prostor biti stilski ujednačen. Skladna celina ne znači istovremeno i nametanje ukusa jednog člana porodice drugim članovima. Postoje različiti materijali za podove koji se odlično nadopunjavaju.

Evo nekoliko kratkih napomena o kojima treba voditi računa prilikom izbora poda:

 • Je li pod čvrst ili treba prekriti improvizovanu platformu?
 • Postoji li izolacija od vlage u prizemlju?
 • Kakve će se aktivnosti obavljati u pojedinim prostorijama?
 • Održavanje i čistoća poda.
 • Uklapa li se vaš izbor boje i uzoraka u celinu?
 • Nameravate li „uniformisati“ podove u stanu ili hoćete u svakoj prostoriji drugačiji pod?
 • Računajte s pragovima ispod vrata i razlikama u boji i materijala između pojedinih podova.

 

Instalacije

Na kopiji  nacrta (koji dekorateri nazivaju „prostornim pregledom“) označite položaj postojećih instalacija i sličnih uređaja.

Elektrika: brojila, prekidači, utičnice, grla za sijalice.

Plin: brojila, cevi, priključci.

Voda: glavne dovodne cevi, ventili, rezervoari, slavine, odvodi, bojleri.

Ventilacija: ventilatori, cevi, rešetkasti otvori.

Grejanje: bojleri centralnog grejanja, radijatori, kamini, grejalice, peći.

Kanalizacija: kanalizacioni odvodi, cevi, šahtovi, slivnici.

 

Grejanje prostora

Kod svake adaptacije prostora, izgradnje nove kuće ili useljenja u novi stan treba se pobrinuti za grejanje i izolaciju. Mada se iz godine u godinu proizvode sve manje prikladniji uređaji za grejanje, postići ćete najbolje rezultate ako unapred planirate sistem grejanja kao integralni deo drugih zahvata u prostoru .

To se takođe odnosi na izolaciju. U mnogim slučajevima dekorativni površinski slojevi na zidovima i podu mogu istovremeno poslužiti kao izolacija.

Centralno grejanje je vrlo skupo i složeno. Zato ugradnju ne treba prepustiti amaterima. Upravo se na tom području centralnog grejanja u posljednje vreme pojavilo mnogo nestručnih i nesposobnih izvođača radova koji vrebaju laku i visoku zaradu. Zato treba biti vrlo oprezan kod ugovaranja posla.

Budite sigurni da ćete uz takvu stručnu pomoć dobiti najprikladnije grejanje za kompletan prostor, da će radovi biti kvalitetno izvedeni i da se materijal i uređaji kasnije neće kvariti. Bez obzira o kakvom se sistemu grejanja radi, pobrinite se da svi njegovi elementi budu potpuno sigurni. Postoje određeni sigurnosni propisi i standardi za instalaciju i korišćenje pojedinih grejalica i celih sistema. Oni se svakako moraju poštovati, mada to samo po sebi nije dovoljno. Nesreće se najčešće događaju u prostorijama s decom i starijim osobama koji ne znaju  da rukuju uređajima za grejanje. Zaštitite svoju porodicu od takvih opasnosti.