Karakteristike perivih boja za zidove

 

Perive boje za unutrašnje površine

 

Proizvođači boja često svrstavaju boje za krečenje unutrašnjih površina prema mehaničkim karakteristikama i izgledu filma boje u sledeće grupe :

  • Neperive boje za krečenje unutrašnjih površina (najjeftinije)
  • Perive boje za krečenje unutrašnjih površina  (naša preporuka)
  • Izolacione boje za unutrašnje površine (po potrebi)

Perive boje

  • Disperzione boje
  • Akrilne boje
  • Latex boje

Perive visoko kvalitetne boje su vremenom postale dostupne i za klasične enterijere. Za perive boje je karakterističan mnogo veći sadržaj veziva u odnosu na ne perive boje. Film boje otporan je na pranje vodom i deterdžentima, zato nije potrebno često obnavljanje premaza. Film je mnogo čvršći i otporan je na mehanička oštećenja i prijanjanje. Izgled filma zavisi od vrste boje, obično je vrlo gladak, a sjaj varira od mat, preko polumata sve do visokog sjaja. Neki vrhunski perivi premazi imaju veći dekorativni efekat koji je rezultat specijalnog sastava ili nanošenja raznim alatom. Perive boje odlikuje takođe veća izdašnost, jer se pri krečenju, po kvadratnom metru troši bar jedna trećina manje nego kod pomenutih neperivih boja. Karakteristično je takođe i dobro razlivanje boje koje naročito dolazi do izražaja na vrlo glatkim, gletovanim i išmirglanim podlogama, tako da struktura valjka ili četke uopšte nije vidljiva.

Zahvaljujući svim navedenim karakteristikama, perive boje su pogodne za krečenje zidnih površina koje su izložene većim mehaničkim opterećenjima, tj. za prostorije u kojima se kreće, odnosno zadržava mnogo ljudi. Pod tim se podrazumevaju čekaonice, stepenista, hodnici, kancelarije, dnevne sobe, dečije sobe itd... Pod perivim bojama se podrazumevaju: Disperzione boje, Akrilne boje i Latex boje. Preporuka iz prakse je da se zidovi okrečeni perivim bojama brišu vlažnom krpom ili sunđerom, kružnim pokretima čiji je radijus nešto širi od same fleke koju želimo da operemo. Nije preporučljivo da jako i pravolinijski trljate mrlju. Ako je mrlja baš uporna, možete da koristite blaga sredstva za čišćenje iz domaćinstva, ali bez abrazivnih sastojaka.

Po normama Evropske unije boje se klasifikuju po razredima perivosti, u pet grupa - razreda perivosti.

Disperziona boja je debeloslojna boja za krečenje unutrašnjih površina sa odličnom pokrivnom moći. Lako se meša i nanosi, tonira se u mix sistemu, a ton se bira pomoću ton karte. Otporna je na brisanje mokrom krpom. Parodifuzna je sa otvorenim porama. Nanosi se na čvrste podloge: glet, gips, malter, papirne tapete, gipskarton ploče. Nanošenje boje se vrši četkom, valjkom ili mašinom za špricanje. Sušenje između slojeva od  2 - 6 sati.

Akrilne boje su tankoslojne boje širokih mogućnosti. Boje su vodorazredive, paropropusne i ujedno se lepo razmazuju i brzo suše. Akrilne boje su za današnje vreme postale standard. I ako su skuplje u proseku za dva-tri puta u odnosu na klasične boje, zbog manje potrošnje i bolje pokrivnosti mogu dati najkvalitetnije rezultate za uloženi novac. Dobro prijanjaju na sve podloge. Nakon sušenja akrilne boje postaju vodootporne, veoma elastične i otporne na svetlo i ostale atmosferske i mehaničke uticaje. Glavne odlike su im tanki nanosi filma boje, perivost do jedne određene granice koja u svakome slučaju zadovoljava kriterijume većine i mogućnost dobijanja jakih tonova, koje je nemoguće dobiti toniranjem disperzione boje. Sušenje između slojeva od  2 - 4 sata.

Latex boju odlikuje izuzetno visoka otpornost na habanje, prebojene površine su izuzetno perive i možemo ih čistiti univerzalnim kućnim sredstvima za čišćenje. Otporne su i na širok spektar medicinskih sredstava za dezinfekciju. Prilikom obnavljajućeg bojenja manje prljavih površina dovoljan je jedan nanos. Latex boje su se na početku koristile isključivo u javnim ustanovama. Ove boje najčešće dolaze u tri osnovne nijanse izgleda sjaja: mat, polumat i sjaj (saten). Boja je ekološka, ne sadrži organska otapala, omekšivače i konzervanse. Odlikuje je dobra paropropusnost, u većem broju slučajeva boja je bez mirisa i razređuje se vodom. Latex boje pre svega upotrebljavamo za dekorativnu zaštitu jače opterećenih zidnih površina u poslovnim objektima, školama, vrtićima, bolnicama, hotelima i drugim javnim objektima, ali i industrijskim postrojenjima. Latex bojom možemo zaštiti zidne površine obrađene reljefnim tapetama od plastificiranog ili neplastificiranog papira. Vreme susenja između 4 - 6 sati.