Farbanje stolarije akrilnim bojama

 

Farbarski radovi

 

Farbarski radovi – farbanje drvenarije (stolarije) i bravarije podrazumevaju ručnu ili mašinsku obradu površina, premazima različite vrste (transparentni, uljani, akrilni, nitro, poliuretanski premazi...), a koji ćete premaz izabrati u konkretnom slučaju zavisi od željenog završnog izgleda i uslova na lokaciji (gradska, planinska sredina..). Bilo koji premaz da izaberete, zajednička funkcija im je da pored dekorativnog izgleda, zaštite drvo ili metal od propadanja. Preporučeni interval obnavljanja premaza je od 2 do 5 godina. Opisaćemo Vam detaljni postupak farbanja drvenarije (stolarije),  s obzirom da se farbanje bravarije odvija na manje - više sličan način, nećemo se detaljnije baviti istom.

 Bojenje stolarije

Postupak izvođenja radova firme" Art & Decor " kod farbanja drvenarije (stolarije)

Zaštita prostora

Pre svega osnovno i veoma važno je da pre nego što počnemo sa  izvođenjem  radova, farbanje stolarije, zaštitimo i pripremimo prostor u kome će se izvoditi radovi. Nameštaj se ukoliko to okolnosti dozvoljavaju iznose iz prostorije, u suprotnom se pomeraju tamo gde najmanje smetaju, obično na sredinu prostorije. Zatim pristupamo zaštiti podnih površina koje prekrivamo PVC folijom debljine do 15 mq koja se oblepljuje papirnom krep trakom. Nakon zaštite podnih površina u slučaju da je nameštaj ostao u prostoriji pristupa se njegovoj zaštiti tankom PVC folijom koja se takođe oblepljuje papirnom krep trakom. Kada ovako zaštitimo prostor on je spreman za sledeću fazu - šmirglanje stolarije.

 

 Šmirglanje i "paljenje" stolarije

Postupak pripreme za farbanje stolarije je važan, jer je on jedan od faktora koji će odrediti  da li će završni lak trajati duže ili kraće. Ukoliko je stolarija u lošem stanju i postoji dosta potklobučenih površina, prva faza podrazumeva "paljenje"  stolarije specijalnim električnim fenom. Zatim sledi šmirglanje koje se u zavisnosti od potrebe ponavlja više puta sa različitom granulacijom šmirgle. Šmirglanje stolarije se proteže i kroz sledećih par faza pripreme stolarije.

 

Kitovanje drvenih površina

Nakon prve faze, sve oštećene površine se kituju (iberciguju) radi popunjavanja rupica i ispravljanja neravnina površine. Ovaj postupak se po potrebi ponavlja,  zatim se pristupa završnom smirglanju stolarije sa finijim šmirglama. Da bi se obezbedila dugotrajnost  stolarije sa svih drvenih površina uklanjamo svu nečistoću u vidu prašine.

 

Farbanje  stolarije

Tek pošto smo pripremne radove odradili i uverili se da je površina za farbanje zdrava, pristupamo finalnom delu - farbanju stolarije. Ukoliko je stolarija u lošem stanju i dugo vremena je ostala bez zaštite (posna) stolarija se natapa uljanim firnajzom. Na pripremljenu površinu se nanose obično dva sloja farbe, ređe tri (osnovni i završni premazi). Broj slojeva zavisi i od vrste boje i projektovane debljine sloja. Boja se nanosi četkom, valjkom ili mašinskom prskalicom.

PAŽNJA! Od kvaliteta podloge i njene pripremljenosti zavisi kvalitet izvedenih farbarskih radova i njihova trajnost. Za sve vrste farbarskih radova podloga, po pravilu, mora biti očišćena od prašine i drugih prljavština: ulja, masti, čađi i sl.

Za kraj opisa pročitajte o premazima koji se najčešće koriste. Premaze za drvo možemo podeliti po tehnikama premaza, karakteristikama, premazima za unutrašnju i spoljnu upotrebu. Premazi moraju stvarati film koji čvrsto prijanja na podlogu i koji je otporan na mehaničke, hemijske i atmosferske uticaje.

Osnovna podela premaza za površinsku zaštitu i dekoraciju drveta se sastoji od tri vrste premaza: 

Transparentni premazi (Lazure) za drvo na površini ostavljaju tanak providni film. One su manje pigmentirani premazi koji transparentno nijansiraju površinu drveta tako da je njegova površina vidljiva. Lazure su vodoodbojne i dozvoljavaju drvetu da diše. Mana lazura je što se debljina filma brzo smanjuje, pa je potrebno ćesće prebojavanje. Prednost je sto je njihovo obnavljanje jednostavnije od svih drugih premaza.

Emajli  su debeloslojne boje koje stvaraju film kojim se u potpunosti prekriva tekstura drveta i njegovi nedostaci. Ovi premazi su na raspolaganju u raznim nijansama, s obzirom da sadrže veliku količinu pigmenata. Glavna prednost emajla je vodoodbojnost i mala paropropustljivost koja je u slučaju drveta istovremeno i nedostatak. Spoljna stolarija je podložnija propadanju zbog prodora vlage kroz film do površine drveta, i stvaranja mikropukotina u filmu. Zbog prevelike količine vlage, premaz se potklobučuje i ljušti.

Lakovi su emajli bez pigmenata i obično se upotrebljavaju kada želimo da održimo prirodan izgled drveta. S obzirom da su glavne komponente drveta izuzetno osetljive na UV zračenje, a najviše lignin, u lakove se dodaju tzv. UV apsorberi.

 

Trendovi boja za 2022! Kojom bojom bi ste okrečili Vaš prostor?

Green Lemon - 29.7%
Bongo Jazz - 6.8%
Still Waters - 4%
White - 11.8%
Alencon Lace - 4.6%
Inspired Violet - 4.4%
Napa Valley - 4.4%
Orangery - 6.3%
Siren Song - 3.4%
Viola - 4.6%
Bluebird's Song - 4.4%
Clay Pot - 3.1%
Stratosphere - 4.6%
Carnival Pink - 4.7%

Ukupno glasova: 703
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: januar 30, 2023