Perma White, Stop Kondenz, Apsorber Vlage

 

Rešenja protiv kondenzacije i buđi

 

Kuća koja je kvalitetno projektovana, ali i savesno građena, uz poštovanje svih pravila struke, trebalo bi da ukućanima omogući prijatan, zdrav i ekonomičan boravak i život. Međutim, u stvarnosti je često drugačije. Propusti i greške kako prilikom samog projektovanja tako i prilikom izvođenja radova, da li zbog neznanja, neodgovornosti ili primene neodgovarajućih materijala, mogu znatno umanjiti komfor, zdravu i prijatnu atmosferu i stvoriti velike probleme stanarima. Najčešći problemi su oni koji nastaju dejstvom vlage, da li zbog procurivanja s krovova ili terasa, da li zbog vlage koja se kapilarno uzdiže s tla i stvara bele fleke na zidovima, ili onom koja nastaje unutar objekta, kondenzuje se i omogućava razvoj buđi…

Važno je znati da za svaki problem postoji i odgovarajuće rešenje. Cilj ovog teksta je da savetima pomogne onima koji već imaju neki od ovih problema, a onima koji ih nemaju da prenese informacije i znanje.

 

Sprečavanje kondenzacije i buđi

Da bi se buđ pojavila, potrebna su tri uslova:

  • Postojanje suvišne vlage u prostoriji
  • Hladne površine na zidovima i plafonima
  • “Hrana” za mikrospore buđi u boji kojom su zidovi i plafoni premazani

 

Dovoljno je eliminisati samo jedan od ova tri uslova da bi bio sprečen nastanak buđi. Naravno, idealno je eliminisati sva tri uslova, a da ne bi sve ostalo samo na teoriji, ponudićemo i najkvalitetnija rešenja.

 

Rešenje za otklanjanje suvišne vlage

Kada je relativna vlažnost vazduha u prostoriji veća od 65%, smatra se da u prostoriji  postoji suvišna vlaga koja može uzrokovati razne probleme. Ta suvišna vlaga uvlači se u odeću, nameštaj, tepihe, posteljinu (što dovodi do pojave grinja) i treba je što pre eliminisati. Najefikasniji način da se ona odstrani jeste korišćenje apsorbera vlage. On će sakupiti svu suvišnu vlagu. Voda koja je sakupljena vidljiva je u donjem delu posude i može se lako odstraniti prosipanjem u kanalizaciju. Apsorber vlage treba koristiti tokom cele godine, a on je aktivan samo kada je vlažnost u prostoriji povećana.

 

Rešenje za zagrevanje hladnih površina zida

Za eliminisanje drugog uslova koji dovodi do pojave buđi najefikasnije sredstvo jeste StopKondenz. Da bi se suvišna vlaga iz vazduha kondenzovala na nekoj površini, potrebno je da ta površina bude hladnija od susedne. Najčešće se to dešava u uglovima prostorije gde se stvaraju takozvani hladni mostovi, obično su to spojevi betonskih elemenata sa zidom od cigle ili bloka. Beton brže provodi  hladnoću od cigle i zbog toga na unutrašnjoj površini biva hladniji, što omogućava stvaranje kondenza. Kada se preko površine na kojoj se stvara kondenz premaže StopKondenz (koji je u tečnom stanju), u nanetom sloju StopKondenza doći će do apsorpcije toplote iz grejane prostorije, čime će se temperatura tog najhladnijeg dela zida (plafona) podići za 4-5 C, a samim tim otkloniće se i uzrok zbog kojeg se vodena para na tom mestu kondenzovala.

 

Rešenje za eliminaciju „hrane“ za razvoj buđi

Treći uslov je najmanje poznat, ali njegovo postojanje ipak omogućava život mikrosporama buđi. Dakle, boje kojima se premazuju zidovi sadrže razna jedinjenja (npr. skrob) koja predstavljaju hranu za mikrospore buđi. Američka firma Zinsser je na zahtev tamošnjih proizvođača hrane koje su imale stalne probleme s pojavom buđi, a samim tim i sa sanitarnom inspekcijom, razvila specijalnu boju za zidove Perma White, koja je modifikovana tako da ne sadrži ni jedan sastojak, čime se mikrospore hrane. Takva neutralna površina sprečava  i njihov nastanak, čak i kada postoji kondenzovana vlaga na hladnoj površini zida. Boja Perma White  najviše se koristi u stanovima, a u Srbiji se primenjuje već 16 godina.

Znači, StopKondenz otklanja termičku komponentu koja dovodi do kondenzacije, boja Perma White “ne da hranu buđi”, a Apsorber Vlage  eliminiše suvišnu vlagu iz prostorije. Dakle, za sva tri uzročnika vlage postoje  garantovano uspešna rešenja, tj. kvalitetni proizvodi koji su već godinama potvrđeni i dostupni i na srpskom tržištu! Sve pomenute proizvode možete pronaci u maloprodajnim objektima Roma company.

 

Apsorber vlage za eliminaciju suvišne vlage iz prostorija

apsorber_vlage_beogradApsorber vlage  je izuzetno koristan proizvod. Bešuman, neupadljiv, ne troši nikakvu energiju, a izuzetno efikasno otklanja suvišnu vlagu koja je uzročnik mnogih problema. Apsorber vlage je plastična kutija koja se postavi na bilo kom mestu u prostoriji, i ukoliko ima suvišne vlage, apsorbuje je i sakuplja u donjem, providnom delu posude. U gornjem delu apsorbera nalazi se vrećica s hidroskopnom solju (kalcijum-hlorid) koja prirodnim putem vezuje samo suvišnu vlagu iz vazduha (kada je relativna vlažnost veća od 65%). Stalnim korišćenjem apsorbera vlage preventivno se čuva zdravlje ukućana i sprečava nastanak astme i alergija.

 

 

StopKondenz podiže temperaturu hladnih zidova

stopkondenz_beogradTermopremaz StopKondenz nanosi se na najhladnije delove zida na kojima se javlja kondenz. Jednostavnim premazivanjem tih površina stvara se tanki film koji akumulira toplotu iz grejane prostorije i tako zagrejan podiže temperaturu površine zida za nekoliko stepeni. Premazani delovi zidova i plafona nisu više najhladnije površine, a samim tim na njima se više ne može kondenzovati vlaga.  Pretvaranjem hladnih površina u tople StopKondenz je onemogućio stvaranje kondenza, a samim tim i buđi.

 

 

Perma White – boja koja pet godina garantovano sprečava pojavu buđi

perma_white_beogradOriginalna Američka boja Perma White dokazala se svojim kvalitetom i na srpskom tržištu. Perma White je završna boja za kupatila koja se može i tonirati, ali se ne sme premazivati drugim bojama, jer se na taj način neutrališe njena efikasnost protiv razvoja buđi. Boja Perma White ne sadrži jedinjenja koja bi mogla poslužiti mikrosporama buđi da se održe u životu. Njen neutralni sastav godinama omogućava da zidovi ostanu čisti, bez tragova buđi, iako  istovremeno postoje drugi uslovi zbog kojih bi se buđ pojavila (hladni zidovi i suvišna vlaga).

 

 

Wasserdicht za sprečavanje procurivanja s krovova, terasa…

wasserdicht_beogradTokom vremena ekspolatacije objekata zbog raznih razloga može doći do procurivanja krovnog pokrivača, spojeva oko dimnjačkih otvora i krovnih prozora, oluka, terasa… Relativno male pukotine mogu napraviti velike probleme. Najefikasnije  i najjeftinije rešenje jeste da sami sanirate pukotine kvalitetnim zaptivnim materijalom. Wasserdicht je nemački proizvod koji se od 1999. godine prodaje u srbiji i koji se pokazao kao izuzetno kvalitetno i dugoročno rešenje. Siva smolasta masa armirana dralonskim vlaknima jednostavno se nanosi četkom, a može da zatvori i pukotine do širine 1 cm. Može se nanositi i po kiši i po mrazu, a premaz ostaje dugo elastičan i efikasan protiv procurivanja.