Dekorativni spusteni plafoni sa sufit svetlom

 

Spušteni plafoni i kaskade od gipsa

Gips karton sistemi su idealno rešenje za moderno uređivanje životnog ili radnog prostora, ali i za adaptaciju starih ili oštećenih enterijera. Gips je materijal koji dopušta mogućnost kreativnog oblikovanja spuštenih dekorativnih plafona, brzu pre namenu prostora - pregradnim zidovima od gipsa, laku ugradnju, a sve to prema individualnim željama i potrebama.

Nepravilni, kreativni oblici kaskada od gipsa

 Zahvaljujući fleksibilnosti gipsa, možemo savršeno oblikovati spušteni plafon ili ugraditi praktične gipsane kaskade koje će dati poseban naglasak i atmosferu u Vašem stanu, poslovnom prostoru, restoranu...

Prakticne gipsane kaskade u poslovnom prostoru

Izvođenje gipsanih radova (spuštenih plafona) pružaju idealno rešenje kada se želi smanjiti visina plafona u prostoriji, kada treba maskirati ventilacione, električne i vodovodne instalacije, za potrebe raznih vrsta kaskada i kaskadnih spuštenih plafona sa dekorativnim osvetljenjima i drugim dekorativnim elementima (ukrasne lajsne i sl.). Gipsani plafoni uspešno i trajno skrivaju defekte i neravnine baznih plafona. Spušteni gipsani plafoni se u zavisnosti od namene prostorije oblažu klasičnim, vodootpornim ili vatrootpornim gipsanim pločama.

Potkonstrukcija koju predstavljaju pocinkovani profili, ređe drvena konstrukcija, u kombinaciji sa gipsanim pločama omogućava nam postupak suve gradnje, čime se uspešno skraćuje vreme izvođenja radova.

Kombinacijom spuštenog plafona i mineralne vune kao izuzetnog izolacionog materijala, postižu se dodatni rezultati:

  • Brza i jednostavna montaža-potrebno je svega nekoliko dana i Vaši će plafoni biti montirani.
  • Ušteda u troškovima grejanja.
  • Značajno poboljšanje zvučne zaštite.
  • Značajno poboljšanje toplotne izolacije.
  • Poboljšanje zvučne zaštite u odnosu na masivnu međuspratnu konstrukciju.
  • Postizanje efikasne protivpožarne zaštite.
  • Ekološki materijal sa IBO sertifikatom.
  • Laganost konstrukcije 14 kg/m².
  • Izuzetno povoljna cena.
  • Mogućnost neograničenog spuštanja.

 

Najčešće vrste spuštenih kaskadnih gipsanih plafona

 Spusteni plafoni sa halogenom rasvetom

Pored klasičnog spuštenog gipsanog plafona koji se ugrađuje kako bi se izbeglo malterisanje u novom prostoru, pa do varijante kada su postojeći plafoni dotrajali (tzv. karatavan) postoje i razni oblici kaskadnog plafona kojima akcentujemo neki deo prostora, i time dobijamo na atraktivnosti enterijera.

Spusteni plafoni po obodima prostorije

U praksi se pokazalo da su kvadrat i krug forme u kojima se najčešće izvode kaskadni gipsani plafoni. I ako se od gipsanih ploča i konstrukcije u današnje vreme može napraviti bukvalno bilo koji oblik, na tržištu se zbog prihvatljive cene i relativno brze ugradnje izdvojilo par tipova kaskade, u koje se ugrađuje halogena rasveta i indirektno (sufit) svetlo, sa kojima određujemo da li će rasveta u stanu biti direktna, diskretna ili indirektna.

Kaskadni plafon koji je spušten u centralnom delu prostorije u jednoj ili više ravni (bez) sa ostavljenim zubom za ugradnju indirektnog svetla.

Spusteni plafon u centru prostorije

Gipsana kaskada sa sufit svetlom

Kaskadni plafon koji je spušten po obodima prostorije u jednoj ili više ravni (bez) sa ostavljenim zubom za ugradnju indirektnog svetla.

Kaskade od gipsa

Gipsane kaskade po obodu prostorije sa indirektnom rasvetom

 

Rigips, SAINT-GOBAIN

rigips logo

Rigips je deo kompanije Saint-Gobain koja je najveći svetski proizvođač građevinskog materijala

Saint-Gobain je kompanija osnovana davne 1665.godine kako bi proizvela stakla za Luja XIV. Do današnjeg doba jedan od osnovnih aspekata razvoja kompanije je inventivnost i inovativnost. U cilju konstantnog usavršavanja proizvoda i kontinuirane inovativnost, kompanija sarađuje sa najprestižnijim svetskim Univerzitetima i Istraživačkim centrima. Dokaz konstantnog tehnološkog razvoja je da 20% Saint-Gobain proizvoda nije postojalo do pre 5 godina. Saint-Gobain je vodeća industrijska grupacija  koja se nalazi u 64 zemlje, sa oko 195.000 zaposlenih i prometom od oko 40 milijardi eura. Saint-Gobain strategija je usmerena na habitat tržište u cilju stvaranja komfornih domova, uštede energije i održivog razvoja širom sveta.

Saint-Gobain je već sada jedno od vodećih svetskih preduzeća u oblikovanju i uređenju životnog i radnog prostora ljudi, te prostora u kojem oni provode svoje slobodno vreme. Preduzeća grupacije Saint-Gobain izborila su tu vodeću tržišnu poziciju zahvaljujući maksimalnom kvalitetu proizvoda i usluga i doslednoj orijentaciji na kupca. Zdravlje, sigurnost na radu i zaštita okoline temeljni su preduslovi za uspešnost preduzeća i dalji rast.

KNAUF GIPS KG

knauf logo

Preduzeće Gebruder Knauf Rheinische Gipsindustrie osnovala su 1932. godine braća Alfons i Karl Knauf u šarlandskom Perl an der Mosel. Danas širom sveta poznata Knauf korporacija formirala je posle Drugog svetskog rata sedište u Iphofenu sa postrojenjem za dobijanje gipsa. Knaufova filozofija zasnovana je na ideji vodilji  porodičnog preduzetništva: "svi naši zaposleni, naši kupci i potrošači pripadaju porodici Knauf. Naša snaga dolazi iz zemlje. Ekologija i ekonomičnost za nas su jedinstvena celina. To svima pokazujemo. Tako se ponašamo."

Knauf danas spada u vodeće proizvođače građevinskog materijala u svetu.
Preduzeće broji 18.500 saradnika i postiglo je 2004. godine promet u visini od 3,5 milijarde €. Knauf ima 130 proizvodnih mesta u preko 35 zamalja.

 

Koja je po Vama najveća prednost gipsa?

Brzina ugradnje - 24.7%
Ušteda u vremenu i novcu - 23.4%
Potpuno ekološki materijal - 16.9%
Mogućnost odlične termoizolacije i poboljšane zvučne izolacije - 16.2%
Negoriv materijal - 5.2%
Ostalo ... - 4.5%

Ukupno glasova: 154
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: januar 30, 2023