Koordinacija radova

 

koordinacija_radova1

 

Koordinacija radova kod adaptacije

 

Adaptacija kuće, stana ili poslovnog prostora obuhvata toliko raznovrsnih, ali međusobno povezanih i uzajamno zavisnih radova i  isto toliko specijalizovanih izvođača radova, da vrlo lako dolazi do potpune zbrke. Nepotrebni zastoji,  ponavljanje nekih  radova, sve se to može izbeći dobrim planiranjem. Pre početka radova morali biste tačno znati šta se sve menja u kući.

 

Izmerite prostor

Izmerite sve prostorije i ucrtajte ih zajedno sa prozorima i vratima na nacrt (ne zaboravite slobodan prostor koji je potreban za otvaranje vrata).

 

Sastavite spisak nedostataka

Pomažući se crtežom sastavite spisak svih nedostataka koje ste primetili prilikom pregleda kuće, stana ili poslovnog prostora. Razvrstajte ih u tri grupe:

Građevinski nedostaci: pukotine u zidovima, popucali krovni pokrivač, oštećeni spoljni zidovi, popucali ili izlizani podovi.

Instalacije: stari električni vodovi, začepljene plinske cevi, rezervoari , stare i oštećene slavine.

Nedostaci uzrokovani prirodnim uticajima: vlažna i suva trulež, vlažne mrlje, crvotočine.

 

Raspored unutrašnjih prostorija

Koliko je postojeći prostor ispunio Vasa iščekivanja? Što se dogodilo sa svim onim snovima o životu u prostranom i veličanstveno uređenom prostoru. Ali, zastanite na trenutak, prepustite se maštanju i razmislite koliko bi prostor u kojoj živite ili radite mogli urediti bolje, funkcionalnije i lepše.

 

Možete li promeniti namenu prostorija?

Mnogo je onih koji nepotrebno robuju tradiciji. Ako su dnevne sobe u prizemlju, a spavaće na spratu, mnogi misle da tako mora biti. Ipak, sve se to može vrlo lako i bezbolno promeniti, ako za to postoji samo jedan dobar razlog.

 

Raspored nameštaja

Izmerite sve komade nameštaja koje posedujete ili nameravate kupiti, ucrtajte ih u plan, (imajući u vidu sve prometne površine u stanu i odnose između pojedinih područja-prostorija).

Ako pravovremeno razmislite o nameni prostorija i njihovih delova, brzo ćete doći i do konačnih rešenja za rasvetu, za vrstu pokrivača poda i materijala za oblaganje zidova.

Ucrtajte u plan položaj rasvetnih tela i zabeležite sva opažanja i zaključke što se tiču podova i zidova u prostorijama koje nameravate adaptirati.