problematicne povrsine

 

Kako da sanirate problematične površine

 

Sanirajte prljavštinu na zidu, pukotine i slično

Pripremite površinu i impregnirajte je podlogom pre izvođenja završnih molerskih radova. Da biste obezbedili kvalitetnu dekoraciju i zaštitu, podloga mora biti ravna, čvrsta i čista što se postiže popunjavanjem pukotina, brušenjem neravnina, gletovanjem (ako je potrebno i više puta). Na dobro pripremljenu površinu, nanesite valjkom i četkom jedan sloj impregnacije. Time postižete ravnomerno upijanje podloge, bolje prijanjanje i smanjenu potrošnju narednog sloja boje!

Impregniranje podloge nije preporučljivo kada radite sa intenzivnim nijansama, pri repariranju očuvanih starih premaza, kao i kod zaštite i dekoracije bojom za beton.

 

Sanirajte fleke od vode, nikotina, dima

Površine u enterijeru na kojima su prisutne fleke od vode, nikotina, dima i masnoće, neophodno je da sanirate pre bojenja, jer se ovakve fleke smatraju jednim od najtežih oblika zaprljanosti zidnih i plafonskih površina. Sanacija ovakvih površina zahteva boju i premaze za specijalne namene. Zbog svoje namene ove boje su dosta skuplje u odnosu na klasične disperzione i akrilne boje. Kod boja za specijalne namene kao što su izolacione boje i premazi čija je osnovna namena saniranje površina nastalih oštećenjem vodom ili taloženjem nikotina, organski rastvarači kao sastavni deo boje su neizbežni. Kod saniranja ovakvih površina ukoliko se koriste klasične disperzione boje talog nikotina ili fleke od vode, u kontaktu sa vodom pri fazi sušenja se sjedinjuje sa bojom i  izbacuje nikotin na površinu. Kod antinikotinskih - izolacionih boja i izolacionih podloga, dodaci u boji izoluju nikotin i ostale fleke, ne dozvoljavajući mu da izbije na površinu. Takva oštećenja prvo blago ošmirglajte, a nakon toga nanesite jedan ili dva sloja specijalne izolacione boje ili impregnacije, a u pojedinim slučajevima i boje na uljanoj bazi.

 

Sanirajte buđ, alge, mahovine

Buđ, alge, mahovina na površinama u eksterijeru i enterijeru prvo lečite, a zatim bojite.  Prebrusite zaraženo mesto do podloge, operite razblaženim sredstvom za beljenje i dobro isperite. Nanesite sredstvo za uništavanje buđi i algi  u 1-2 sloja (pridržavajte se uputstva proizvođača), da bi sprečili njihov dalji razvoj. U prostorijama gde se zahtevaju visoki higijenski uslovi preporučuje se upotreba antimikrobnih boja.

 

Sanirajte vlagu, iscvetavanje

Sanirajte površine u eksterijeru i enterijeru. Odstranite stare slojeve premaza, očistite, dobro isperite i ostavite da se površina osuši. Nanesite četkom u 1-2 sloja silikonsku impregnaciju, čime se blokira pojava vlage i iscvetavanje na problematičnim površinama. Saniranu podlogu možete bojiti svim proizvodima standardne dekoracije.