nijansa boje 1

 

Izbor šeme boja pri uređenju prostora

 

Ukoliko ste pomislili da ćete pored velikog izbora nijansi lako izabrati pravu, verovatnije je da ćete imati osećaj da postoji toliko nijansi da nećete znati odakle da počnete. Osnovno je da odlučite koja će boja ili detalj iz enterijera biti ključni nosilac sistema boja. Šemu boja možete prilagoditi nameštaju, a  dekorativnim detaljima dopunite željenu šemu boja.

Odlučite se da li će sistem boja biti neutralna, monohromatska, harmonična ili  kontrastna šema.

Poželjno je da imate ton kartu u prostoru koji treba da se kreči, kako bi ste prilikom planiranja razvili kompletnu šemu boja. Još jedna prednost ton karte je što možete dobiti istinit prikaz  nijanse boja gledajući je na dnevnoj svetlosti ili pod veštačkim svetlom koje se nalazi u prostoru u različito doba dana, jer će i efekat biti drugačiji zbog senki. Sa ton kartom ćete najlakše uporediti nijanse boja Vašeg nameštaja, što će Vam olakšati izbor ka konačnoj odluci. Nijansi boja ima u neverovatnom broju i jedan je od najsvestranijih elemenata za dekoraciju prostora. U slučaju da Vam se ne svidi Vaš izbor najlakše ćete je promeniti, a ujedno i najmanje košta.

Pažnja! Ukoliko ste do sada uvek krečili zidove belom bojom, znajte da privikavanje na nove boje može potrajati nekoliko dana.

 

Hladne i tople boje u prostorima

U prostorijama sa previše sunčeve svetlosti, možete koristiti nijanse hladnih boja (plava, zelena, ljubičasta) koje su vezane uz asocijaciju na vodu i vazduh, kako bi ste “ohladili” prostor ili  ako je bez dovoljno svetlosti, možete je okrečiti toplim bojama (žuta, narandžasta, crvena) asociraju na vatru, zemlju, kako bi ste uneli toplinu u Vaš prostor. Način na koji opažamo prostor utiče na to kako se osećamo unutar njega, a sa pravom bojom možemo da izbalansiramo prostor i osećaj.

Uticaj boja na raspoloženje. Da li ste znali da boje u prostoru koje nas okružuju, imaju velikog efekta na naše raspoloženje, naš apetit, naš energetski nivo ?

Tople boje

Crvena, narandžasta i žuta boja pripadaju porodici “toplih boja” jer one evociraju slike povezane sa toplotom, kao što su vatra ili sunce. Rezultata toga je da one čine da se osećamo toplo u psihološkom smislu.

Crvena boja. Ova moćna boja povećava krvni pritisak i ubrzava rad srca. Često proizvodi osećanje bliskosti, energije, strasti i seksualnosti. Stimuliše apetit, pa se često koristi u restoranima, i odlična je kao izbor u prostorijama za ručavanje. Po najnovijoj studiji grupe naučnika sa univerziteta u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, istraživanjem uticaja boja na čovekovo raspoloženje, došli su do novih saznanja za određene boje, pa su tako utvrdili da crvena boja podstiče koncentraciju i olakšava usvajanje informacija.

Narandžasta boja. Takođe, kao i crvena boja i narandžasta greje sobu, ali na manje dramatičan i strastven način. Raspoloženje i stav kod narandžaste je više prijateljski nego vatren. Narandžasta je odličan izbor za dnevne sobe, a takođe i za dečije spavaće sobe.

Žuta boja privlači pažnju kao ni jedna druga boja. Stvara utisak radosti i donosi iluziju sunca i svetlosti u sobi. U slabo osvetljenim hodnicima žuta dolazi do izražaja. Istraživanja su pokazala da žuta boja podiže nivo raspoloženja, ali treba biti obazriv jer previše žute može izazvati anksioznost kod dece ili starijih osoba.

Hladne boje

Plava, zelena i ljubičasta boja podsećaju na predivne prostrane planinske i morske pejzaže. Kada gledamo u ove boje mogu nam izmamiti osećanje mira, spokoja i opuštenosti.

Plava boja je vezana za osećanje mira i spokojstva. Umirujuće plava boja je idealna za spavaće sobe. Ali ta ista plava boja koja nam omogućava miran san, potiskuje naš apetit, tako da biste trebali izbegavati plavu boju u trpezarijama. Po najnovijim istraživanjima utvrđeno je da plava boja podstiče maštu i kreativnost.

Zelena boja. Kao dominantna boja u prirodi ova boja se smatra zaduženom za stvaranje mirnog ambijenta. Zbog smirujućeg efekta zelena  boja je dosta zastupljena u bolnicama, školama…