sema boja 2

Šema boja

 

Svaka boja spektra može se uklopiti u bezbroj zanimljivih šema. Neke od osnovnih kombinacija su:

  • neutralna
  • monohromatska
  • harmonična
  • komplementarna

 

Neutralna šema boja

Neutralna šema je savršena podloga za izlaganje zanimljivih dodataka poput vaza ili slika, čija lepota će najviše doći do izražaja na neupadljivoj beloj ili bež podlozi. Upravo zato se za uređenje umetničkih galerija ili muzeja koristi ova elegantna šema. Neutralna šema zasniva se na upotrebi ne boja poput bele, crne, sive, smeđe i bež, stoga se za nju kaže da je karakteriše nedostatak boje.

 

Monohromatska šema boja

Monohromatska šema iako se zasniva na jednoj boji, može biti itekako zanimljiva. Upotrebite li nekoliko tonova iste boje, npr. svetlije i tamnije tonove zelene boje, i uz to dodate i različite teksture, rezultat će biti prostor koji je provokativan, ali ujedno i smirujući. Monohromatska šema može se koristiti u svim prostorijama, a idealna je za dnevnu ili spavaću sobu.

 

Harmonična šema boja

Harmonična šema nastaje ako koristimo boje koje se nalaze jedna do druge na spektru boja, poput plave i zelene ili žute i narandžaste. Ova šema takođe se može koristiti u svim prostorijama, jer zahvaljujući nedostatku agresivnih kontrasta, deluje opuštajuće.

 

Komplementarna ili kontrastna šema boja

Komplementarna ili kontrastna šema sastoji se od boja koje se na spektru nalaze jedna nasuprot druge, poput zelene i crvene ili žute i ljubičaste. Te dve boje su u prirodnom skladu te se savršeno nadopunjuju i ističu. Primera radi, crvena je primarna boja čiji je komplement zelena - sekundarna boja nastala spajanjem preostale dve primarne boje (žute i plave). Na ovaj način hladna zelena dovodi toplu crvenu u ravnotežu – spajajući je s ostale dve primarne boje spektra. Ova šema u kojoj se “suprotnosti privlače“ veoma je aktivna i stoga pogodna za prostore u kojima se boravi samo kraće vreme, npr. restorani brze hrane.

sema_boja_1

 

Želite li pronaći vašu idealnu šemu boja, inspiraciju potražite u prirodi, ona nas tokom cele godine daruje najlepšim bojama.

Žuta boja sunca ima poruku sjaja i svetlosti, podstiče bolje raspoloženje i povećava optimizam, korišćenjem ove boje unosite pozitivnu atmosferu i osećaj sjaja. Žuta boja stimuliše dobro raspoloženje,mentalnu energiju i jasnoću misli.

Crvena boja je snažna boja koja podstiče na akciju,energiju, i uvek snažno iskače u odnosu na druge boje. Ako se osećate iscrpljeno i ne dostaje vam energije ovo je jedna od kombinacija koja možete da unesete u svoj dom ali ne u velikim količinama kako ne bi izazvala radražljivost ili hiperaktivnost, kao kod dece.

Zelena boja podstiče rast i razvoj,ona se koristi za podsticanje i pozitivnu energiju. Ova boja se nalazi između toplog i hladnog spektra boja, koristi se za spavaće sobe, kuhinje u različitim nijansama, i ne preporucuje se za sobe gde ima prevelike dinamike.

Bela boja je osnova i pomaže u isticanju drugih boja, to je boja čistoće i jako cesto se koristi u hodnicima, ali i u prostorijama u kojima se duže boravi predlažemo kombinaciju boja sa belom.

Crna boja, jako impresivna boja, ako se koristi u kombinacijama može stvoriti impresivnu podlogu ili pozadinu za druge boje. Ako se pretera može delovati jako depresivno, nije povoljna za dečije sobe, ali je povoljna za velike prostorije ili za jedan zid koji  može da izdvoji deo prostora kao celinu.

Siva boja je boja ravnoteže i kompromisa,ali sa cesto koristi za poslovne prostore jer daje dozu ozbiljnosti i formalnosti, preporučujemo da je koristite za kancelarije, radne sobe ili u prostorijama gde se obavljaju poslovne aktivnosti.

Plava boja je boja koja smanjuje napetost, stres, a podstiče mudrost , preporučujemo da se koristi u spavaćim sobama, dečijim sobama. Ova boja se ne preporučuje u dnevnom boravku i u kuhinji.

Ljubičasta boja, tamniji ton ljubičaste boje se preporucuje za spavaće sobe, a svetliji ton za dnevne sobe ili sobe gde je dinamika najveća. Ljubičasta boja se povezuje sa meditacijom i poštenjem.

Roza boja je smirujuća, izuzetno ženstvena boja koja pojačava romantiku i dečiju razigranost, preporucuje se za dečije sobe i spavaće sobe.