Postupak sanacije nikotinskih fleka

 

Izolovanje nikotinskih fleka

 

Površine u enterijeru na kojima su prisutne fleke od nikotina, dima, vode ili masnoće, neophodno je  sanirati pre krečenja,  jer bez obzira koliko puta se ovakve površine prekreče, fleke  će konstantno izbijati na površinu. Ovakve fleke se smatraju najtežim oblikom zaprljanosti zidnih i plafonskih površina u enterijeru, pa zbog toga i njihova sanacija zahteva pred premaze i boje za specijalne namene. Zbog svoje namene izolacioni pred premazi i specijalne boje su skuplje od ostalih pred premaza i boja, ali  su svakako najbolje i najefikasnije rešenje. U ovom tekstu ćemo se baviti sanacijom nikotinskih fleka s obzirom da je tema vrlo tražena nakon stupanja na snagu zakona o zabrani pušenja u javnim objektima. Tema je posebno interesantna privatnim stambenim objektima, a možda i  najzanimljivija  ugostiteljskim objektima koji su po pravilu najviše izloženi duvanskom dimu i nastajanju nikotinskih fleka, jer će se ovaj postupak saniranja ponavljati s vremena na vreme. Ugostiteljski objekti moraju zadovoljiti najviše higijenske standarde i udovoljiti dekoraciji prostora, pa je problem nikotinskih fleka potrebno sanirati na pravilan način, koristeći specijalne izolacione pred premaze i antinikotinsku boju.

Izolacioni pred premazi i antinikotinska boja

Izolacioni pred premazi i antinikotinske boje zbog svoje namene (saniranje površina nastalih taloženjem nikotina) po pravilu sadrže organske rastvarače. Ukoliko bi ovakve površine prekrečili klasičnom poludisperzionom ili disperzionom bojom, u kontaktu sa vodom talog nikotina bi se prilikom sušenja boje, sjedinio sa bojom i izbio na površinu. Kod izolacionih premaza, dodaci u boji izoluju nikotin i ostale fleke, ne dozvoljavajući mu da izbije na površinu. Postupak izvođenja radova je da se površina najpre blago prešmirgla, sve porozne i ispucale površine je potrebno sanirati, a potom se nanosi jedan do dva sloja izolacionog pred premaza, a kao završna boja koristi se antinikotinska boja.

Izolacioni pred premazi za blokadu odnosno izolaciju mrlja koje su brzo i lako topive u vodi, kao što su nikotinske mrlje, mrlje od čađi, mrlje od prokišnjavanja, pa i manje masne mrlje. 

Antinikotinska boja služi za krečenje prostorija izloženih jakom uticaju duvanskog dima, žutih fleka nastalih od vode na zidnim i plafonskim površinama. Ona takođe pokriva i izoluje fleke od katrana, raznih ulja, požara... Pogodna je za bojenje svih vrsta mineralnih maltera, vlaknasto-cementnih ploča, tapeta od staklenih vlakana, papirnih reljefnih tapeta i starih premaza. Antinikotinska boja je bez agresivnog mirisa, odličan izolator svih fleka rastvorljivih u vodi i može da se pere.

Postupak saniranja nikotinskih površina