bagua_mapa_beograd

 

Feng šui

 

Za feng šui, osim rasporeda, važan je i izbor boja u domu. Kada su odgovarajuće, boje podstiču prosperitet, ljubav i zdravlje, dok upotrebljene na pogrešan način mogu imati suprotan efekat.

Feng šui je drevni kineski metod planiranja i uređenja prostora čiji je cilj da se u dom unese ravnoteža i blagostanje. Smatra se da je feng šui počeo da se koristi pre najmanje 4.000 god., mada neki veruju da je star i preko šest milenijuma. Ova veština u drevnoj Kini smatrana je naukom i prema predanju neki njeni delovi čuvani su kao tajna za očuvanje zdravlja, bogatstva i moći cara i njegovih potomaka.

U Kini je maksimalno poštovana do Kineske revolucije, a od tada njena popularnost počinje da opada. Prema novijim podacima, trećina Kineza živi po pravilima feng šuija, a procenat mladih koji veruju u tu veštinu mnogo je manji. U trenucima kada feng šui opada u zemlji porekla, njegov 6tržišni potencijal biva prepoznat najpre u Americi, a zatim i u celom svetu. Modifikovan i znatno pojednostavljen, feng šui  je već duže od decenije izuzetno popularan u zapadnim zemljama , s tim da se najpre koristio kao metod za idealno postavljanje grobnica, a potom je počeo da se primenjuje u uređenju domova i poslovnih prostora.

Brojni kritičari skeptični su prema efikasnosti feng šuija, ali ne može se poreći  da su mnogi njegovi principi zasnovani na zdravom razumu. Ukoliko je nekome potrebna promena u životu, feng šui, budući da ne zahteva previše  vremena i truda, može mu dati pozitivan podstrek za to.


 

Izbor boja za zidove  po feng šuiju

Za feng šui, osim rasporeda, važan je i izbor boja u domu. Kada su odgovarajuće boje podstiču prosperitet, ljubav i zdravlje, dok one loše upotrebljene mogu imati suprotan efekat. Svaka od boja pripada nekom od pet elemenata i istovremeno ga predstavlja. Pet elemenata zauzima važno mesto u teoriji feng šuija. To su drvo, vatra, zemlja, metal i voda, simboli za sile koje utiču na život čoveka.

feng_sui_boje

Drvo predstavlja mladalačku energiju, zdravlje i vitalnost. Stvari koje te osobine prizivaju  i unose u dom biće smeđe i zelene. Zelena je boja preporoda, regeneracije i sveže energije. Po feng šuiju, pomaže telu da održi balans donoseći pozitivne vibracije iz prirode. Da bi ste zelenom postigli maksimalne efekte, koristite nekoliko njenih nijansi istovremeno. Smeđa boja, zbog hranjive feng šui energije koju sadrži, poslednjih godina postaje sve češći izbor za ljude koji opremaju svoj dom. Treba je staviti na istok da bi donela zdravlje i na jugoistok da bi privukla novac. Korišćena na severu doma privući će slavu.

Vatra predstavlja strastvenost, energičnost i inicijativu, a njene boje su crvena, narandžasta i roze. Sever, severoistok i jugozapad stana ili kuće prava su mesta za te boje. Crvena najbolje oslikava osobine vatre kao elementa feng šuija.  Za jarku crvenu boju smatra se da u dom unosi energiju radosti i uzbuđenja i da razbuktava seksualnu želju. Stoga može biti idealan izbor za spavaću sobu. Ukoliko vam je ipak crvena boja mnogo jaka, kao alternativa može poslužiti i narandžasta. Ta boja važi za društvenu boju, jer donosi energiju za zanimljive razgovore, budi optimizam i otvorenost. Stručnjaci za feng šuiji savetuju umereno korišćenje ljubičaste. Oni smatraju da je bolje rešenje ljubičastu uneti u dom  preko različitih predmeta nego njome okrečiti zidove. Roze je univerzalna boja ljubavi, pa je odličan izbor ako želite da smekšate energiju u prostoru. Smatra se da deluje umirujuće na ponašanje, a može se koristiti u svim prostorijama.

Zemlja simbolizuje stabilnost, marljivost i čvrstinu, a u prostor ih donose bež, svetložuta i boja peska. Boje zemlje trebalo bi da se nalaze u centralnom delu stana, kao i na severoistoku i jugozapadu. Žuta boja uvek razvedrava prostor, bilo da je u pitanju dom ili kancelarija. Sve nijanse žute mogu  odlično poslužiti da unesu  energiju udobnosti u deo kuhinje ili dečije sobe.

Metal kao sila dovodi se u vezu  s rukovođenjem i preciznošću, a u svetu boja  predstavljaju ga bela i siva. Bela je simbol za čistotu i nevinost. Ona sadrži i sve ostale boje, pa je poželjna u svim varijantama, pod uslovom da se ne preteruje sa njom. Ako želite da prizovete kreativnost, koristite sivu boju i to na zapadu, a ako želite da prizovete ljude koji će vam biti od pomoći, stavite je na severozapad. Ukoliko čeznete za napretkom u karijeri, sivu koristite na zapadu doma ili kancelarije.

Voda je izvor mudrosti, inteligencije, mira i svežine, a njene boje su plava i crna. Plava korišćena na zidovima ili predmetima na severu donosi napredak u karijeri, na istoku zdravlje, a na jugoistoku novac. Zbog svojih osobina, crna unosi dubinu, snagu i definiciju u svaki prostor. Ipak, naravno ne bi trebalo da se nalazi u dečijoj sobi ili na plafonu spavaće sobe.


 

Tri ključna principa feng šuija

Feng šui se svodi  na analiziranje i uticaj na interakciju između ljudi, građevina i prirodne sredine, kako bi se unapredio kvalitet života. Ranije je smatran umetnošću ostavljanja grobova, gradova i kuća. To je složen princip znanja, a temelji se na tri ključna principa:

  • Energija či
  • Polaritet jin-jang
  • Pet elemenata

 

Cilj upotrebe feng šuija jeste opsluživanje životnog prostora pozitivnim čijem (životnom energijom koja se neprekidno kreće u prirodi, dajući oblik i suštinu svim stvarima). Či sadrži dva pola. Prvi je jin, energija zemlje, ženski princip, složen i taman, ad drugi jang , energija neba, muški princip, svetao i jednostavan.  Ta dva pola su u prirodi su u dinamičkoj ravnoteži.

Da  bi jedan dom bio smešten na mestu sa pozitivnom vitalnom energijom, feng šui bi trebalo da se koristi preventivno. Na snabdevanje životnom energijom utiče reljef, pa treba uzeti u obzir položaj doma u odnosu na planine i reke, ali i na puteve i susedne stambene objekte. Kada se pronađe lokacija s najpovoljnijim dotokom energije, potrebno je osmisliti enterijer, oblik i glavni pravac doma, raspored prostorija, glavni ulaz i pravac sedenja kako bi ona slobodno mogla da se kreće u prostoru i pozitivno utiče na život ljudi koji tu žive.

Osnovno šta treba da se uradi pre primene feng šuija jeste čišćenje prostora od nepotrebnih stvari. Uredno održavanje prostora podstiče organizovanost i mir. Prostorije treba da budu provetrene, sa što više svetlosti, jer ona privlači pozitivnu energiju. Balans i harmonija su osnovna pravila feng šuija, pa je sve što ih podstiče dobar potez. Za pozicioniranje prostorija i stvari u njima koristi se Bagua mapa sa osam polja, koja pomaže u primeni feng šuija u prostoru.


 

Ulaz u dom po feng šuiju

 

feng_sui_ulaz

Či ulazi u dom na ulazna vrata. Zato su ona polazna tačka ukoliko neko želi da uredi dom po pravilima feng  šuija i potrebno je posvetiti im posebnu pažnju. Vrata ne smeju da imaju prepreke ni sa jedne strane i trebalo bi da budu velika. Trebalo bi da budu u što boljem stanju, čista, da se lako otvaraju, da šarke ne škripe. Veruje se da će Či, ako neometano ulazi u dom, doneti uspeh u pronalaženju posla. Raspored nameštaja određuje kako će se energija kretati po prostoriji. Kada uđe u stan Či bi trebalo da se kreće neometano.


 

Dnevna soba po feng šuiju

 

feng_sui_dnevna

Centralni deo leve strane stana simbolizuje društvenost i zajednicu, pa bi ukoliko je moguće dnevna soba trebala da bude baš tu. Ta prostorija bi trebalo da ima dovoljno svetla, da bude velika, pravilnog oblika i uredna. Nameštaj da ne bi ometao protok Čija, treba da bude svetao i lagan, ali i udoban.  Pošto je ta prostorija namenjena prvenstveno odmoru, ali i primanju gostiju, trebalo bi da predstavlja ukućane u najboljem svetlu i da bude u skladu sa njima. Ukoliko neko želi da se istakne, najudaljeniji zid prostorije je pravo mesto za to. Maštoviti detalji, diplome ili atraktivna boja zida odličan su način za skretanje pažnje. Police sa knjigama nikada ne bi trebalo da budu pune, jer takve odaju utisak nedostatka gladi za duhovnim razvojem.


 

Kuhinja i trpezarija po feng šuiju

 

feng_sui_kuhinja

Biljke simbolizuju za druženjem i novim prijateljima, a drvo predstavlja rast i stabilnost, pa može pomoći oko finansija. Za karijeru mogu pomoći vodopad, fontana ili akvarijum. Trpezarija je od velike važnosti za ukućane, jer tu zajedno jedu.  Ako je urađena u skladu sa feng šuijem. Može pomoći u unapređenju odnosa i zajedništva. Najbolje je da se nalazi u sredini doma, u blizini kuhinje, što dalje od ulaznih vrata. Zanimljivo je i da su ogledala u trpezariji poželjna, jer odaju utisak prostranstva i udvostručavanja hrane, pa samim tim i blagostanja. Šporet u tradiciji predstavlja simbol porodičnog bogatstva , pa je zato izgled kuhinje za feng šuiji veoma bitan. Prostorija bi trebalo da bude dobro osvetljena, čista i funkcionalna. Šporet i mikrotalasna pećnica postavljaju se tako da budu lako uočljivi.


 

Spavaća soba po feng šuiju

 

feng_sui_spavaca

Po feng šuiju spavaćoj sobi treba posvetiti pažnju ukoliko želimo napredak u ljubavnim odnosima. Ona bi trebalo da bude najudaljenija od ulaznih vrata. Položaj kreveta je najbitniji, trebalo bi da gleda na vrata, ali da ne bude direktno naspram njih. Ne postoji univerzalna formula za raspored predmeta, već osoba u skladu sa svojim željama i stremljenjima treba da aranžira prostor. Ako neko želi da pozove u svoj život povezanost sa drugim ljudima, odvojiće krevete od zidova, a ukoliko mu manjka oslonca u životu, krevet treba da pomeri do zida. U skladu sa osnovnim aspiracijama, treba okrenuti uzglavlje na određenu stranu. Naspram uzglavlja, trebalo bi da stoji nešto lepo i prijatno, kao što je prozor, draga fotografija ili slika koja budi pozitivne emocije. Ogledala ne bih trebalo da stoje u spavaćoj sobi.