Osnovna pravila kod krečenja

 

krecenje_primerak

 

Osnovna pravila kod krečenja prostora 

 

Krečenjem prostorija možete brzo i dramatično da transformišete izgled sobe, stana ili poslovnog prostora. Krečenje je ujedno i najjednostavniji i najjeftiniji način da izmenite izgled prostora. Ukoliko želite da posao molera uradite sami, morate se pridržavati osnovnih pravila, kako bi Vaš rezultat bio sličan profesionalnim molerima.

 

Pripremite površinu za krečenje kao profesionalni moler 

Dobar posao se može uraditi samo ako se  dobro uradi priprema. Pod pripremom se podrazumeva dobra zaštita prostora (nameštaja i podova), kao i priprema zidova i plafona. Morate se uveriti da površina koja se kreči odgovara novoj boji. Stare premaze koji nisu čvrsti i podesni za podlogu treba ukloniti odgovarajućim postupkom: struganjem, pranjem ili brušenjem. Nakupljenu prljavštinu i prašinu  trebate ošmirglati i prebrisati vodom, a zatim pustiti da se osuši. Postojeće rupe, pukotine i druge površinske nepravilnosti najpre išlicovati, a zatim ispuniti gipsanom masom (gips ispunom), a zatim akrilnim kitom. U zavisnosti od stanja površine koja se kreči, kao i od završne boje koju ćete koristiti, zavisi i da li ćete stavljati prajmer (podlogu). Konačno, ako na zidovima ili plafonima postoje mrlje od vode, nikotina ili druge ozbiljne promene, pre bojenja je neophodno da se nanese sloj izolacione boje ili prajmera koji blokira mogućnost da se mrlje ponove pojave. 

Pažnja! Površine i predmete koje ne bojite zaštitite molerskim krep trakama, PVC folijama. Naslage stare boje koje ne prijanjaju dobro na površinama koje se kreče ostružite. Pukotine i druge nepravilnosti ispravite sa kvalitetnim kitom. Po potrebi uradite impregnaciju površine.

 

Koristite što kvalitetnije boje za zidove 

U poređenju sa običnim bojama za enterijer, vrhunski kvalitetne boje za zidove pružaju superiorne  dugoročne performanse. U pogledu primene, kvalitetne boje će manje prskati, bolje pokrivati, i kod tamnijih nijansi smanjiti broj premaza, čime će te uštedeti na vremenu. Vrhunski kvalitetne boje za zidove su takođe jače i trajnije od običnih boja, pa vremenom neće bledeti niti požuteti. Čak i ako je vremenom isprljate, prljavštinu možete skinuti bez oštećenja. 

Boje možemo razvrstati prema otpornosti premaza na obrađenoj površini.

  • Premaz otporan na otiranje (ako prema uputstvu proizvođača posle roka vezivanja mogu da se brišu suvim trljanjem dlanom). Ovo su premazi sa najlošijim karakteristikama i spadaju među najjeftinije premaze, znane kao poludisperziona boja.
  • Premazi postojani na pranje (ako prema uputstvu proizvođača posle roka vezivanja mogu da se peru mekim sunđerom i vodom bez dodataka sredstava za pranje, a da se pritom voda ne oboji). Ovakvi premazi su najpoznatiji kao disperzione i akrilne boje.
  • Premazi postojani na ribanje (ako prema uputstvu proizvođača posle roka vezivanja mogu da se ribaju mekom četkom i vodom sa dodatkom neutralnih sredstava za pranje, a da se pritom boja ne ošteti). U ovu grupu premaza svrstavamo latex boje.

 

Odabrali ste boju, ali pre krečenja... molerski saveti

Pažljivo pročitajte uputstvo o upotrebi koje se nalazi na ambalaži proizvoda ili u prospektu da biste sprečili moguće greške tokom rada. Uverite se da li je površina koju želite da obojite spremna za rad. Ne zaboravite da svež beton i malter moraju biti stari najmanje 28 dana! U suprotnom, može doći do pucanja premaza, promene nijanse i sl. Preračunajte površinu koju treba da dekorišete i zaštitite, kako biste nabavili dovoljnu količinu boje, čime smanjujete troškove usled naknadne kupovine ili neželjenog viška. Radna temperatura vazduha treba da bude od +5 C do +35 C, a relativna vlažnost ne sme biti preko 85%. Izbegavajte površine direktno izložene suncu! Proizvode ne mešajte sa proizvodima drugih proizvođača i njihovim tonerima jer može doći do ne podnošenja i kvarenja boje! Pre upotrebe boju dobro promešajte. Ukoliko imate nekoliko kantica iste nijanse, preporučujemo da ih međusobno pomešate pre bojenja. Proizvod obavezno razredite prema uputstvu na ambalaži, jer veće razređenje dovodi do slabe pokrivnosti i šarenila na površini.

 

Kupite kvalitetan molerski alat za krečenje 

Da bi ste dobili najviše od kvalitetne boje za zidove, morate i da imate kvalitetne molerske valjke i četke. Kvalitetan alat će Vam omogućiti ravnomernije nanošenje boje i olakšati posao. Prilikom primene popularnih disperzionih, akrilnih ili latex boja na vodenoj bazi, važno je da koristite četke i valjke od sintetičkih materijala, jer će one održavati pravilnu krutost i zadržati svoj oblik bez obzira na količinu vode kojom su izloženi.  Za boje na bazi ulja ili alkida možete koristiti alat i od sintetičkih i prirodnih materijala. 

Pripremite odgovarajući molerski alat kao i svu potrebnu opremu.

Ne zaboravite da je za krečenje prostora (npr. 50m2 podnih površina) čak i profesionalnim molerima potrebno bar dva do tri dana da bi se posao uradio kvalitetno i da ne postoje prečice. Da bi ste dobili najbolji rezultat kao što to rade profesionalni moleri, suština je da dobro pripremite površinu, kupite vrhunsku boju i kvalitetan molerski alat.